ΤΟ ΧΡΙΣΣΟ

Το Χρισσό είναι χωριό του νομού Φωκίδας. Βρίσκεται πολύ κοντά και δυτικά των Δελφών, στους πρόποδες του Παρνασσού, πάνω από τον Ελαιώνα της Άμφισσας και σε μικρή απόσταση από την Άμφισσα και την Ιτέα, περίπου στο μέσω της διαδρομής μεταξύ των δύο πόλεων. Έχει πληθυσμό 735 κατοίκους, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011. Το Χρισσό υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Δελφών του νομού Φωκίδας.

Μέχρι το 1984 γραφόταν Χρυσό οπότε και καθιερώθηκε η σημερινή του γραφή εφόσον επικρατεί η άποψη πως η ονομασία του σχετίζεται με την αρχαία πόλη Κρίσσα , η οποία χτίστηκε σ’ αυτή την περιοχή – κατά τον Όμηρο – τον 14ο ή 15ο π.Χ. αιώνα.

Ερείπια των τειχών της αρχαίας Κρίσσας που καταστράφηκε από τους Αμφικτίονες στον πρώτο ιερό πόλεμο, περί το 590 π.Χ., σώζονται πάνω στο λόφο Στεφάνι, νοτιότερα από την σημερινή κωμόπολη.

Στην κατάφυτη από ελαιόδενδρα πεδιάδα, το λεγόμενο Κρισσαίο Πεδίο, που φτάνει ως τη θάλασσα της Ιτέας, βρισκόταν στην αρχαιότητα ο Ιππόδρομος των Δελφών, όπου τελούνταν τα Πύθια, αγώνες με πανελλήνια εμβέλεια. Εκεί βρίσκονται και τα Κτήματα Δελή.

Το Χρισσό σήμερα είναι ένα παραδοσιακό και αυστηρά διατηρητέο χωριό, με αναπαλαιωμένα σπίτια που περιβάλλονται από κήπους και αρκετά κτίρια νεοκλασικής τεχνοτροπίας, πράγμα που υποδηλώνει την παλαιότερη ευημερία των κατοίκων από τα προϊόντα της ελιάς. Έχει δύο γραφικές πλατείες που σκεπάζουν αιωνόβια πλατάνια, με παραδοσιακές ταβέρνες. Η κεντρική πλατεία στην καρδιά του χωριού χαρακτηρίζεται από τον υπεραιωνόβιο πλάτανο και τα τρεχούμενα νερά. Έχει πολλές παραδοσιακές, πέτρινες εκκλησίες με προεξέχον το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, περιτριγυρισμένο από τα αρχαία τείχη της Κρίσσας.

Η πλειονότητα των κατοίκων του χωριού είναι αγρότες και συγκεκριμένα ασχολούνται με την καλλιέργεια της ελιάς και τα προϊόντα της.