Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:
- 250 γρ. ελιές Καλαμών “Delia Olives”
- 50 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο “Χρισσό”
- Χυμός από μισό λεμόνι
- Ξύσμα ½ λεμονιού
- 1 κουταλάκι του γλυκού κάπαρη
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 πρέζα πιπέρι και 1 αλάτι
Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:
Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τις ελιές και τοποθετούμε την ψίχα τους στο μούλτι. Παραδοσιακά, η πολτοποίηση γινόταν στο γουδί, οπότε αν έχουμε, το προτείνουμε.
Προσθέτουμε την κάπαρη, το σκόρδο, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, τη ρίγανη και το αλατοπίπερο.
Μόλις ομογενοποιηθεί το μίγμα, προσθέτουμε σιγά-σιγά το λάδι τόσο, όσο πηχτό θέλουμε να είναι το άλειμμα της ελιάς.
Η πάστα ελιάς είναι έτοιμη!
Την μεταφέρουμε σε ένα μπωλάκι και μπορούμε να την απολαύσουμε με ψωμί ή παξιμάδι ή να τη χρησιμοποιήσουμε σε ορεκτικά, σάντουιτς και σαλάτες.
Για την αποθήκευσή της την βάζουμε σε γυάλινο βαζάκι και ρίχνουμε λάδι στην κορυφή, για να συντηρηθεί περισσότερο. Την αποθηκεύσουμε σε κάποιο σκιερό και δροσερό σημείο του σπιτιού σου.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη, το νερό και το μισό ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ξεκινήσει να γίνεται ένα ομοιόμορφο ζυμάρι. Αν χρησιμοποιήσουμε μίξερ, ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη, ελαστική και εύκολη στο δούλεμά της.
Αφού ζυμωθεί καλά το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε στη ζύμη το υπόλοιπο μισό ελαιόλαδο, τις ελιές Καλαμών και το θυμάρι και ζυμώνουμε καλά για 1-2 λεπτά ακόμα. Μετά απλώνουμε την ζύμη σε ένα ταψί με λαδόκολλα και την αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά.
Προσθέτουμε λίγο έξτρα ελαιόλαδο από πάνω και το βάζουμε στους 180 ο C στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:
800 γρ. ελιές Καλαμών ή πράσινες Αμφίσσης “Delia Olives”
2 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
1 κουταλιά της σούπας λεμόνι
ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι ακέρωτο
1 σφηνάκι κονιάκ ή 1 κ.σ. μέλι ανθέων (προαιρετικά)
Ξεπλένουμε τις ελιές με άφθονο τρεχούμενο νερό και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Γεμίζουμε μια μεγάλη λεκάνη με νερό, ρίχνουμε μέσα τις ελιές και τις αφήνουμε για μια νύχτα. Την επομένη μέρα τις σουρώνουμε καλά.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη. Δυναμώνουμε τη φωτιά (από μέτρια σε δυνατή) και αφήνουμε να πάρει βράση. Προσθέτουμε τις ελιές και βράζουμε για 5 περίπου λεπτά ακόμη, μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι και αφήνουμε να πάρει μια τελευταία βράση. Στο τέλος μπορούμε να ρίξουμε μέλι ή κονιάκ.
Αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια που κλείνουν καλά.